Haberler

Almanca Hazırlık Eğitimi Öğrencilerine Uzaktan Eğitim ve Almanca Yeterlik Sınavı Hakkında Duyuru

28.05.2020


Değerli Öğrencilerimiz,

Bazı öğrencilerimizin Uzaktan Eğitim kapsamında Almanca Hazırlık Eğitimi ve Almanca Yeterlik Sınavı ile ilgili bildirdikleri görüş ve taleplere istinaden, aşağıda üniversitemizin uygulamaları ve kararları hususunda bilgilerinizi rica ederiz.
 
  • Tüm dünyayı etkileyen korona salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmiş olsa da eğitim, uzaktan eğitim olarak devam ettirilmiştir ve halen devam etmektedir.
 
  • Yapılan bilimsel çalışmalarda ve literatürde online yapılan uzaktan eğitim ile yüz yüze yapılan eğitimin sonuçları ortaya konulmaktadır. Her iki eğitim biçimi mukayese edildiğinde, birbirine göre avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Dolayısıyla, bilhassa mücbir sebeplerle hâlihazırda yüz yüze yapılamadığından uzaktan eğitim olarak devam ettirilen Almanca hazırlık eğitiminde, uzaktan eğitimin avantajlarından istifade etmek gerekliliği açıktır. Gerek yüz yüze eğitimde ve gerekse online eğitimde en önemli hususlardan biri, öğrenmeye hazır olmaktır ve öğrenme stratejisi geliştirmektir. Çünkü öğrenme, bireyseldir ve hayat boyu devam etmektedir. Yüz yüze eğitimde var olan karşılıklı etkileşim ve iletişimin öğrenmede çok büyük rol oynadığı göz önünde bulundurularak, online eğitimde de her gün eş zamanlı canlı dersler ile öğretim elemanı-öğrenci ve öğrencilerin kendileri arasındaki etkileşim ve iletişim sağlanmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin söz konusu derslere aktif katılımı büyük önem arz etmektedir.
 
  • Daha önce de ilan edildiği gibi uzaktan eğitim kapsamında ders saatlerimiz değişmemiştir. Günde 6 ders saati yapılan eğitim, uzaktan eğitim olarak senkron (eşzamanlı, canlı ders) ve asenkron (eşzamanlı olmayan, alıştırma, proje ve ödevlere dayalı olan) eğitim olarak devam etmektedir. Bilhassa yabancı dil eğitiminde yüz yüze eğitimde yapılan sınıf içi etkinlikler, grup çalışmaları, alıştırmaların önemi dikkate alındığında senkron ve asenkron eğitimin de aynı prensiplere dayandığı görülecektir. Öğrenme, özellikle dil öğrenme, yalnız öğretim elemanının konuyu anlatması ve bilgi aktarması değil, yapılan bireysel etkinliklerle, grup çalışmaları ve etkileşim ile gerçekleşebilmektedir. 6 ders saatinin yaklaşık  3 ders saati (en az 120 dakika) senkron ve diğer 3 ders saati asenkron olarak yürütülmüş ve yürütülmektedir. Senkron ders saatlerinde öğrenciler, konuları, bireysel öğrendiklerini, metinleri grup içinde analiz etme, anlamadıklarını sorma ve tartışma, değerlendirme ve sentez (yapılandırma) yoluyla öğrenebilmektedir. Konunun anlaşılması, hatırlanması için bireysel öğrenme kapsamında asenkron ders saatleri de eğitim sürecinin bir parçasıdır ve öğretim elemanlarının online sınıflarında oluşturdukları ders materyalleri, alıştırma ve ödevlerle desteklenmektedir. Bütün bunlara ek olarak ayrıca Moodle öğrenme platformunda tüm kurlarda konulara dair ders materyalleri ve alıştırmaları öğrencilerimizin istifadesine sunulmuştur.
 
  • Öğrencilerin, yabancı dil hazırlık eğitimi sürecinde lisans eğitimi için gerekli dil yeterliğini kazanması esas olduğundan, hazırlık eğitimi süreci sonunda dil yeterliklerini belgelemeleri gerekmektedir. Bunun için Almanca Yeterlik Sınavı yapılmaktadır ve bu eğitim-öğretim yılı sonunda da aynı şekilde yapılacaktır.
 
  • Almanca Yeterlik Sınavı tarihleri mevcut korona salgını göz önünde bulundurularak güncellenecektir. Temmuz ayında yapılacak sınav, Ağustos ayında; Ağustos ayında yapılması planlanan sınav ise Eylül ayında yapılacaktır. Söz konusu sınav tarihleri ayrıca duyurulacaktır.
 
  • Daha önce de ilan ettiğimiz gibi, mevcut korona salgını dikkate alınarak öğrencilerin online derslere devam durumuna bakılmaksızın, B2 kurundan en az 70 puan alan öğrenciler söz konusu Yeterlik Sınavına girmeye hak kazanacaklardır. (2019 yılında yürürlüğe giren kur sistemine geçiş kapsamında 2. yıl hazırlık eğitimine devam eden 2017 ya da 2018 yılı girişli öğrencilerimiz, girdikleri en son B2 kur sınavından en az 60 puan almış olmaları durumunda söz konusu Yeterlik Sınavına girebileceklerdir).
 
  • Eğitimin mücbir sebeplerle uzaktan eğitim olarak sürdürüldüğünden hareketle, öğrencilerimize verilen eğitim ve imkânlar, öğrencilerimiz tarafından objektif olarak değerlendirilmelidir. Hedefin, lisans eğitimi için gerekli dil yeterliğinin kazanılması olduğu, aksinin öğrencilerimizin lisans eğitiminde başarılarını olumsuz etkileyeceği hatta dil bilgisinin şart olduğu bir eğitim sistemine dil yeterliliği olmadan geçilmesinin başarıyı neredeyse imkânsız kılacağı hususu göz önünde bulundurularak, eğitimin alan uzmanları tarafından planlandığı ve planlanması gerektiği, eğitim ile ilgili alınan tüm kurumsal kararların merkezinde öğrencilerin ve eğitimin kalitesi olduğu dikkate alınmalıdır.
 
  • Mevcut şartlar altında uzaktan eğitim yöntemi ile yürütülen bu eğitim döneminde Yeterlik Sınavına girmek istemeyen tüm öğrencilere, içerisinde bulunduğumuz dönemle sınırlı olmak üzere, bir yarıyıl kayıt dondurma hakkı verilmiştir. Bu imkândan yararlanmak isteyen öğrencilerimizin başvuru işlemlerini 1 Haziran 2020, Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar yapmaları gereklidir.
 
 
Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.
 
27.05.2020